Το αβοκάντο- η σημασία του στη διατροφή μας

βιταμίνη Β12, γιατί μας ειναι απαραιτητη και που τη βρίσκουμε
10 Νοεμβρίου 2018
beauty tips για τον Αύγουστο
3 Αυγούστου 2019

Το αβοκάντο- η σημασία του στη διατροφή μας

Το αβοκάντο είναι ένα εξωτικό φρούτο με βουτυρώδη γεύση, που προέρχεται από την κεντρική Αμερική και το Μεξικό. Θεωρείτε υπερτροφή και όχι άδικα.

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και ω-3 λιπαρά οξέα, δηλαδή λιπαρά ωφέλιμα για τον οργανισμό με καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Τα ω-3 λιπαρά οξέα  αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης βοηθώντας στην ρύθμιση των τριγλυκεριδίων και την πρόληψη του διαβήτη.   Επίσης  περιέχει ολεϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό το οποίο μπορεί να προσφέρει προστασία για την εκδήλωση καρκίνου του μαστού.

Επιπρόσθετα το αβοκάντο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, καθώς περιέχει καροτενοειδή (λουτείνη, λυκοπένιο) τα οποία δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου και έτσι παρεμποδίζεται η καταστροφή κυττάρων και κατ’ επέκταση η εμφάνιση καρκίνου.

Η λουτείνη επίσης βοηθά στην  καλή  υγεία των ματιών, καθώς προστατεύει τον αμφιβληστροειδή  χιτώνα του ματιού και την εμφάνιση ώχρας κηλίδας, που είναι κύρια αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων.

Τα αβοκάντο περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Β, Ε, Κ,  C , ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ  απ’ όσες τα άλλα φρούτα που καταναλώνονται ευρέως.

Συγκεκριμένα Μια ποσότητα αβοκάντο ίση με 150 γραμμάρια αποδίδει 235 θερμίδες και περιέχει 29 mg βιταμίνης Κ (το 36% της προτεινόμενης ημερήσιας κατανάλωσης), 7,3 γραμμάρια φυτικών ινών, 90 mg  φυλλικού οξέος και 12 mg βιταμίνης C.

Συμπερασματικά το αβοκάντο δεν είναι απλά ένα φρούτο, είναι υπερτοφή που πρέπει να καταναλώνεται σε εβδομαδιαία  βάση γιατί τα οφέλη του στην υγεία είναι άπειρα. Ταιριάζει σε σαλάτες με βάση το άισμπερκ, σε φρουτόκρεμες για μικρά παιδιά, με γιαούρτι και ως άλειμμα στο ψωμί  ή την φρυγανιά.

Μάνου Αλίκη

Χημικός

Αφήστε μια απάντηση

Σύνδεση

Χάσατε τον κωδικό σας;

Δημιουργία ενός λογαριασμού;