βιταμίνη Β12, γιατί μας ειναι απαραιτητη και που τη βρίσκουμε

ΝΑΙ και τα ΟΧΙ στην Κοιλιοκάκη.mynutrihealth.gr Κίτσος Ευάγγελος Διατροφολόγος Διαιτολόγος
Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ στην Κοιλιοκάκη
8 Μαρτίου 2018
λήψης
Το αβοκάντο- η σημασία του στη διατροφή μας
6 Μαρτίου 2019

45737646 287813905189429 6364464697365757952 n

Η βιταμίνη Β12 ειναι μία βασική βιταμίνη για τη λειτουργία του οργανισμού, την οποία όμως δεν παράγει μόνος του.Τη βρίσκουμε κυρίως σε ζωικά προιόντα. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την εκτέλεση αρκετών σημαντικών λειτουργιών του οργανισμού, όπως η υποστήριξη του νευρικού συστήματος, η αναγέννηση του DNA στα κύτταρα. Χρειάζεται επίσης για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο μέσω της αιμοσφαιρίνης στο αίμα.
Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12 μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή ασυνήθιστα μεγάλων ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία δεν μπορούν να μεταφέρουν το αίμα στο σώμα όσο πιο αποτελεσματικά χρειάζεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας όπως η υπερβολική κόπωση, τα στοματικά έλκη, η μυϊκή αδυναμία και η διαταραγμένη όραση. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 έχει συσχετιστεί ισχυρά με τη γνωσιακή λειτουργία και έκπτωση με την πάροδο της ηλικίας, αλλά και με τη νευρική λειτουργία και τη διάθεση, καταστάσεις που επηρεάζουν έντονα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, αλλά και όσους βρίσκονται γύρω τους.
Σε άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 παρουσίασαν απώλεια της αίσθησης της αφής, μούδιασμα της άκρας χείρας, προβλήματα στο περπάτημα, πόνους στις αρθρώσεις και μείωση της αναπνευστικής ικανότητας. σε εντονότερη ακόμα έλλειψη το άτομο μπορεί να οδηγηθεί σε βαθιά κατάθλιψη, απώλεια μνήμης, απώλεια γεύσης και όσφρησης και άλλων ανεπιθύμητων καταστάσεων.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να εξασφαλίζουν ότι έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης Β12, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου γενετικών ανωμαλιών. Παρόλο που πολλά από τα συμπτώματα βελτιώνονται με τη θεραπεία, ορισμένα προβλήματα που προκαλούνται από την έλλειψή της μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα.
Τι να φάτε για να αποτρέψετε την ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12;
Οι ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Β12 ανέρχονται στα 2,4 μg και πάνω. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα όπως το κόκκινο κρέας, το γάλα, το τυρί, τα οστρακοειδη, τα πουλερικά και τα αυγά. Επιπλέον υπάρχουν και ορισμένα φυτικά τρόφιμα που εμπλουτίζονται με Β12 όπως δημητριακά για πρωινό, σόγια, ρύζι και φυτικά γάλατα που συχνά εμπλουτίζονται με βιταμίνη Β12.
Αλίκη  Μάνου
Χημικός

Αφήστε μια απάντηση

Σύνδεση

Χάσατε τον κωδικό σας;

Δημιουργία ενός λογαριασμού;

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more